You are currently viewing Επετειακά δρώμενα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821

Επετειακά δρώμενα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρα 19.00’ σας προσκαλούμε στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου (Καραΐσκου 104, Πειραιάς, 2ος όροφος), στα επετειακά δρώμενα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 με θέμα: «Ο καθημερινός βίος των αγωνιστών του ’21, η εμφάνιση, το τραγούδι, ο χορός και τα μουσικά όργανα»

Εισηγητής: Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος,
Νομικός, Οθωμανολόγος, Μουσικολόγος.
Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο Στέφανος Μίλεσης, συγγραφέας, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

Α’ Ενότητα: «Ύμνος στο 1821» Με την ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου “Δορά Στράτου” με υπεύθυνη την Άννα Λάζου και στήριξη του τμήματος Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.

Β’ Ενότητα (Κεντρική): Ομιλία, Μουσικές μνήμες από το παραδοσιακό σχήμα Γ. Δαλιάνη. Αναβιωτές με ενδυμασίες εποχής, από τη «ΦΡΟΥΡΑ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ 1826». Προβολή διαφανειών και επίδειξη μουσικών οργάνων:
Ταμπουράς Τζαβέλλα, Ταμπουράς Μακρυγιάννη, Λαούτο Πλαπούτα.

Γ’ Ενότητα: «Η Μουσική της Επανάστασης» με την πιανίστα και Καθηγήτρια Πιάνου του Πειραϊκού Συνδέσμου Φωτεινή Μανιαδάκη και την Mezzo Soprano της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ηλέκτρα Βάργκα. Έκτακτη συμμετοχή: Λεωνίδας Μανίκης, τελειόφοιτος μαθητής της Σχολής Πιάνου του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Παράλληλη έκθεση προσωπογραφιών αγωνιστών φιλοτεχνημένων από τον ζωγράφο Σταύρο Τζώρτζο, Αντιπρόεδρο Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

***
Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση

***

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Κατα την είσοδο στον Πειραϊκό Σύνδεσμο θα είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αλλιώς, σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην εκδήλωση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Σ. ΚΑΡΛΑΦΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Φ.Σ.Π. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΕΣΗΣ

Links:
——
[1] http://Pireorama.blogspot.gr
[2] http://www.1900thebook.com/

Leave a Reply