Απόδημος Ελληνισμός

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΙΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ/ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ/ ΣΥΛΛΟΓΩΝ/ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ & ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Αξιότιμοι Κύριοι,
Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος,Κορυφαίο Πνευματικό, Πολιτιστικό και Αθλητικό Ίδρυμα στην πόλη του Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή, με Πανελλήνια ακτινοβολία, ιδρύθηκε το 1894 ως «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ – ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», από μία ομάδα φιλοπρόοδων Πειραιωτών της εποχής εκείνης.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία ίδρυσης,είχε σαν στόχο ο Σύνδεσμος να γίνει αρωγός στην οργάνωση των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 1896.

΄Εκτοτε, ο Σύνδεσμος συγκροτήθηκε σε πολυσχιδή οργανισμό, με κοινωφελή δράση στο χώρο των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Άθλησης και του Πολιτισμού.

Πρωτοπόρος σε κάθε πνευματική κίνηση,  ίδρυσε πρώτος τις Σχολές Ραδιοτηλεγραφητών και Μηχανικών Ε.Ν.

Εφήρμοσε την παροχή δωρεάν παιδείας με την ίδρυση Νυκτερινών Σχολών Απόρων Παίδων, Κατωτέρας και Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι ως άνω Σχολές έπαψαν να λειτουργούν όταν τις ανέλαβε το κράτος.

Το Ίδρυμα διοικείται από 15μελές Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τη Γ.Σ. ανά διετία και το οποίο αποτελούν επίλεκτα Μέλη της Πειραϊκής Κοινωνίας, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς. 

Ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων, εκπαιδευτικών και επιχειρηματιών, συμβάλει εθελοντικά στην υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, αποσκοπώντας στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. 

 

Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ, ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ:

  1. Την πνευματική ανάπτυξη και πολιτιστική διάπλαση των μελών του και της κοινωνίας.
  2. Την υλοποίηση και δραστηριοποίηση της ιδέας της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  3. Την παιδεία, ως και την ηθική ανάπτυξη των νέων, επίσης δε τη σωματική αγωγή και την προς τον αθλητισμό επίδοση αυτών. 

Η υλοποίηση των ανωτέρω επιτυγχάνεται, με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και δια των ενεργεία Τμημάτων-Εφορειών, των οποίων προΐστανται «΄Εφοροι», Μέλη του Δ.Σ. και οι οποίες είναι:

  1. Εφορεία Ν.Σ.Ε.Ν. (Νυκτερινών Σχολών Εργαζομένων Νέων).
  2. Εφορεία Σ.Τ.Ε. (Σχολών Τεχνικής Εκπαίδευσης).
  3. Εφορεία Καλλιτεχνικού.
  4. Εφορεία Φιλολογικού.
  5. Εφορεία Σωματικής Αγωγής.
  6. Εφορεία Κοσμητείας και Κοινωνικών Εκδηλώσεων.
  7. Εφορεία Πειραϊκών Σπουδών   και
  8. Εφορεία Περιουσίας.

Οι ανωτέρω Εφορείες ανάλογα με το αντικείμενό τους, το οποίο ρυθμίζεται από το Καταστατικό, έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των κατωτέρω Τμημάτων:

 

     Α) Τμήματο οποίο αφορά την Εκπαίδευση, με τις Σχολές:  

1. Ωδείου Πειραιά.

2. Σχολή Χορού.

3. Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης.

4. Σχολή Ζωγραφικής.

5. Σχολή Φωτογραφίας.   

6. Σχολή Η/Υ.

7. Σχολή Παραδοσιακών Χορών και

8. Σχολή Γονέων.

 

Από τις ως άνω Σχολές ιδιαίτερα του Ωδείου Πειραιά και της Ανωτέρας

Σχολής Δραματικής Τέχνης, έχουν αναδειχθεί προσωπικότητες  της Τέχνης

οι οποίες διακρίθηκαν στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Β)Τμήματο οποίοαφορά τον Αθλητισμό. Σ΄ αυτόν εντάσσεται  η Εφορεία Σωματικής Αγωγής του Πειραϊκού Συνδέσμου, η οποία περιλαμβάνει:

 

1.  Κλασσικό Αθλητισμό (Στίβο).

2.  Καλαθόσφαιρα (Μπάσκετ).

3.  Πετόσφαιρα  (Βόλλεϋ).

4. Τμήμα Υποδομών όλων των ομάδων, με παιδιά από 8 έως 17 ετών

5. Τμήμα Ακαδημιών, με παιδιά από 8 έως 12 ετών.

 

Για τις δραστηριότητες των ως άνω τμημάτων

και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του,

 απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων από Προπονητές, Γυμναστές,

Ιατρούς, Φυσιοθεραπευτές.  

 

        Το Αθλητικό Τμήμα γεννήθηκε μαζί με την ίδρυση του Πειραϊκού Συνδέσμου πριν 118 χρόνια και έκτοτε προσφέρει σε γενιές και γενιές νέων, την διδαχή των αξιών και αρχών της άθλησης  του «ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού». 

 

Το τμήμα Σωματικής Αγωγής του Πειραϊκού Συνδέσμου έχει αναδείξει στα 118 χρόνια της ιστορικής πορείας του  μεγάλες μορφές του αθλητισμού.

 

            Γ) Άλλες δραστηριότητες Εφορειών του Πειραϊκού Συνδέσμου.

 

  1. Εκθέσεις Φωτογραφίας Υψηλών Προδιαγραφών, Ζωγραφικής καταξιωμένων Ζωγράφων και Νέων Καλλιτεχνών.
  2. Συναυλίες, με συμμετοχή καθηγητών και αριστούχων μαθητών.
  3. Σεμινάρια Μουσικολογίας, Θεάτρου, Κινηματογράφου, με συμμετοχή Καθηγητών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
  4. Θεατρικές παραστάσεις από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής.
  5. Διαλέξεις με συμμετοχή Ακαδημαϊκών, Καθηγητών, Λογοτεχνών.
  6. Οργανώνει ανά διετία τον «Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό», με συμμετοχή όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Εξωτερικό.
  7. Εκδίδει το τριμηνιαίο Λογοτεχνικό Περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα».
  8.  Προκηρύσσει μελέτες με θέματα τα οποία αφορούν τον Πειραϊκό χώρο και την ιστορία του.
  9.  Λειτουργεί τον θεσμό του «Ανοικτού Πανεπιστημίου»,ο οποίος αφορά «κύκλο ομιλιών», με θέματα για τα σύγχρονα επιτεύγματα της  Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης.
  10.  Οργανώνει Μεγάλες εκδηλώσεις με συμμετοχή Ξένων Καλλιτεχνών. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσία της περίφημης 65μελούς Ανδρικής Χορωδίας LUND της Σουηδίας.
  11. Πραγματοποιεί παρουσιάσεις βιβλίων Πειραιωτών Συγγραφέων και άλλων.

Η ανωτέρω πολύμορφη και πολυάριθμη δραστηριότητα του Συνδέσμου, το κατατάσσει στα μεγάλαΠνευματικά, Εκπαιδευτικά, Πολιτιστικά, Κοινωνικά και Αθλητικά Ιδρύματα της χώρας μας.

         Τα έσοδα του Ιδρύματος, προέρχονται κυρίως από την ενοικίαση ορισμένων ακινήτων του, συνδρομές Μελών και δωρεών.  Είναι όμως δυσανάλογα μικρά εν σχέση με τις δαπάνες οι οποίες απαιτούνται για την κάλυψη των δραστηριοτήτων του. Εδώ υπεισέρχεται και η κοινωφελής ιδιότητα του Συνδέσμου, βάσει της οποίας οφείλει να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε απόρους μαθητές, υποτροφίες, μετεκπαιδεύσεις σε αριστούχους σπουδαστές, να διατηρεί και το Ιστορικό Αθλητικό  τμήμα,το οποίο αποτελεί μεγάλη κοινωνική προσφορά του, αφού απομακρύνει την νέα γενιά από τις μάστιγες της σημερινής κοινωνίας, με τον ειρηνικό όπλο τον «Αθλητισμό».

 

Ο Πειραϊκός  Σύνδεσμος ουδέποτε έχει χρηματοδοτηθεί από Δημόσιους Φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.) ή από  τον Ιδιωτικό τομέα.

 

         Η εκάστοτε Διοίκηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει και να επιλύσει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλα τα θέματα τα οποία εμφανίζονται κατά την πορεία της λειτουργίας του Ιδρύματος, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε εκείνα τα οποία αφορούν τα οικονομικά του. Ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο, κατά την οποία η πατρίδα μας μαστίζεται από την γενικότερη οικονομική ύφεση, η οποία έχει επιπτώσεις σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

 

Η ανωτέρω συνοπτική αναφορά της ιστορικής πορείας του

Πειραϊκού Συνδέσμου, θεωρήθηκε αναγκαία προκειμένου να σας δοθεί

η δυνατότητα να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη γνώση, της λειτουργίας

και των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

 

Αγαπητοί, 

      Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε με  όλους εσάς, τους απανταχού απόδημους Έλληνες, πιστεύοντας ότι όλοι οι αξιόλογοι Πνευματικοί και Πολιτιστικοί φορείς όπως ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, οφείλουν να προσεγγίζουν τους εκλεκτούς αυτούς συμπατριώτες μας, οι οποίοι τόσα έχουν προσφέρει σε κρίσιμες ώρες στη χώρα μας.

      Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος,το αρχαιότερο κοινωφελές Ίδρυμα στην πόλη του Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή, με Πανελλήνια ακτινοβολία, πιστός στις παραδόσεις, στη μακραίωνη τριών αιώνων ιστορία του, αλλά στις Αρχές και Σκοπούς του Καταστατικού του, θεωρεί χρέος του να ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ Πατρίδας και Ελλήνων της διασποράς.

      Η προσπάθεια αυτή, την παρούσα χρονική περίοδο κατά την οποία η Πατρίδα μας βάλλεται εκ των «έξωθεν» και μαστίζεται από τη γενικότερη οικονομική κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαιτεί, τη συνένωση και αρωγή όλων των Ελλήνων, εκτός και εντός συνόρων, προκειμένου να διαφυλαχτεί το Κυρός, η Αξιοπρέπεια, η Ελληνοχριστιανικές Παραδόσεις και Ιδανικά, το Εθνικό Φρόνημα και η Ελληνική Ταυτότητα της χώρας μας.

      Μιας χώρας με τη λαμπρότερη ιστορία η οποία γράφτηκε ποτέ, μιας χώρας η οποία έδωσε Φως Πνεύματος και Πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

      Άλλωστε και ιστορικά αποδεικνύεται το μεγαλείο της Ελληνικής φυλής και η συσπείρωση της γύρω από την έννοια του «Έθνους» όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

      Δεν πρέπει να ξεχνάμεότι μετά την πτώση του Βυζαντίου, οι Έλληνες οι οποίοι διασκορπίστηκαν στα διάφορα κράτη, έγιναν πυρήνες πνευματικοί και οικονομικοί και ήταν οι φορείς του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

       Κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατάκτησης, οι Έλληνες του Εξωτερικού ήταν εκείνοι οι οποίοι διαφύλαξαν και θωράκισαν την Εθνική μας συνείδηση και καλλιέργησαν στις ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων την ιδέα της Ελευθερίας.

      Απόδημος Ελληνισμός ήταν αυτός ο οποίος οργάνωσε τη «Φιλική Εταιρεία», ενέπνευσε και κατεύθυνε τον αγώνα της Εθνικής παλιγγενεσίας.

       Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ο Πειραϊκός Σύνδεσμος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον απόδημο Ελληνισμό. Επανειλημμένως έχει «Αδελφοποιηθεί» με Ελληνικά Σωματεία, τα οποία εδρεύουν στο εξωτερικό, Μέλη των οποίων έχουν εγγραφεί ως «Αντεπιστέλλοντα Μέλη» στον Π.Σ..

      «Αντεπιστέλλοντα»,ονομάζονται βάσει του Άρθρου 7 του ισχύοντος Καταστατικού του Π.Σ., Μέλη του Συνδέσμου τα οποία ζουν εκτός του Ελλαδικού χώρου. Αυτά, προκειμένου να ενταχτούν στο σώμα των Mελών, υποβάλλουν σχετική αίτηση και εν συνεχεία ψηφίζονται από τη Γενική Συνέλευση.

       Η ύπαρξη «Αντεπιστελλόντων Μελών» στο Σύνδεσμο, είναι για την εκάστοτε Διοίκηση μεγάλη τιμή, όχι μονό γιατί ενσωματώνεται στην έννοια της Ελληνικής Κοινωνίας και ο Απόδημος Ελληνισμός, αλλά διότι η συμπατριώτες μας,  οι οποίοι βρίσκονται στα πέραντα του κόσμου, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας, είναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν την εικόνα της Οικουμενικής Διάστασης του Ελληνισμού.

        Αγαπητοί, θα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να επικοινωνείτε τακτικά μαζί μας, δια μέσου της ηλεκτρονικής ή ταχυδρομικής διεύθυνσης του Συνδέσμου, προκειμένου να μας ενημερώνετε για κάθε τι το οποίο αφορά την ομογένεια. Τότε,  εσείς από την ξενιτιά και εμείς από την Πατρίδα, θα νιώθαμε τη μεταξύ μας απόσταση να μικραίνει και τα συναισθήματά μας να γίνονται εντονότερα.           

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να επισκεφτείτε την Ελλάδα, τον Πειραιά και τον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

  1. Ηλεκτρονική διεύθυνση (email) Π.Σinfo@peiraikos.gr
  2. Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πειραϊκός Σύνδεσμος, Καραΐσκου 104, T.K. 185 35 Πειραιάς – Ελλάδα.
  3. Αντεπιστέλλοντα Μέλη: Για να εγγραφείτε ως Αντεπιστέλλων Μέλος, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση την οποία θα εκτυπώσετε από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου. Στην πρώτη σελίδα της, θα συμπληρώσετε τα ζητούμενα στοιχεία και στη δεύτερη, ένα σύντομο βιογραφικό. Εν συνεχεία, θα την αποστείλετε ταχυδρομικώς συστημένη, στην διεύθυνση του Πειραϊκού Συνδέσμου, προκειμένου να εγγραφείτε στον κατάλογο των Μελών και να ψηφιστείτε από τη Γενική Συνέλευση.
  4. Οι ετήσια συνδρομή για τα Αντεπιστέλλοντα Μέλη είναι το συμβολικό ποσό των $35  ετησίως, έναντι του διπλού ποσού τα οποία καταβάλουν τα Μέλη τα οποία βρίσκονται εντός Ελλάδος.
  5. Σας έχουμε ενημερώσει ότι ο Π.Σ. εκδίδει το Τριμηνιαίο Περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα». Αν θέλετε να σας το αποστείλουμε, η ετήσια συνδρομή για τα τέσσερα τεύχη, μαζί  με τα ταχυδρομικά τέλη, είναι $120 (4 Χ $30). Τα Αντεπιστέλλοντα Μέλη του Συνδέσμου έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν  στο περιοδικό προς δημοσίευση, κείμενα τα οποία αφορούν την ομογένεια, καθώς επίσης ποιήματα και διηγήματά τους.
  6. Για οποιοδήποτε πληροφορία χρησιμοποιείστε την ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνδέσμου.
  7. Στην περίπτωση κατά την οποία θα επισκεφτείτε την Ελλάδα και το Σύνδεσμοενημερώστε εκ των προτέρων τη Διοίκηση για την ημερομηνία προσέλευσή σας, δια μέσου της ηλεκτρονικής ή της ταχυδρομικής διεύθυνσης,  προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να οργανωθεί από το Σύνδεσμο Ειδική Τελετή Υποδοχής.