
ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Η “EΛEYΘEPH ΣΠOYΔH ΦΩTOΓPAΦIAΣ” του Πειραϊκού Συνδέσμου κλείνει εφέτος εικοσιοκτώ χρόνια δημιουργικής λειτουργίας .
Πρόκειται για ένα Φωτογραφικό Eργαστήρι όξυνσης της οπτικής αντίληψης και εφαρμογής πολλαπλών φωτογραφικών τεχνικών, με αδιάκοπη παρουσία στα γενικώτερα εικαστικά δρώμενα, διοργανώνοντας διαλέξεις, εκθέσεις Φωτογραφίας, φωτοεξορμήσεις κ.ά.
Oι απόφοιτοι της σχολής έχουν ήδη σταδιοδρομήσει, με αξιόλογο επαγγελματικό και καλλιτεχνικό έργο.
H εκπαίδευση, προσανατολισμένη στην επαγγελματική προσαρμοστικότητα, γίνεται σε τρία τρίμηνα σεμινάρια, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και προηγούμενων γνώσεων πάνω στη φωτογραφία.
Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται 2 ώρες/εβδομάδα και δεν χάνονται για κανένα λόγο. Κάθε θεωρητικό μάθημα συνοδεύεται από αντίστοιχη εργασία, την οποία παρουσιάζει ο σπουδαστής στο επόμενο μάθημα και σχολιάζεται από τον διδάσκοντα και τους συμμετέχοντες. Έτσι τα ζεύγη θεωρία–πράξη και αισθητική-τεχνική αλληλεπιδρούν και συμβαδίζουν σε όλες τις ενότητες του σεμιναρίου.
Οι επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτικές συζητήσεις και οι εξωτερικές λήψεις πραγματοποιούνται εκτός των ωρών διδασκαλία.
Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι ο εφοδιασμός του σπουδαστή με το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στην τεχνική και την εικαστική προσέγγιση της εικόνας, αλλά και η ενθάρυνσή του σε προσωπικά και πειραματικά μονοπάτια.
Στο τέλος του εννεάμηνου κύκλου χορηγείται Βεβαίωση Σπουδών.
Επι πλέον, πραγματοποιείται ομαδική έκθεση φωτογραφίας των σπουδαστών πάνω σε ένα θέμα που έχει συναποφασιστεί από τις πρώτες συναντήσεις και δουλεύεται όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.
Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου και τελειώνουν στις 30 Ιουνίου.
Το πρώτο μάθημα ανοιχτό και δωρεάν προς όλους.
Πρώτη συνάντηση γνωριμίας ενδιαφερομένων:
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 18.00-20.00
NEO 9MHNO ΣΕΜΙΝΑΡΙO ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΠΟΥΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ του ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Οι στόχοι του φωτοσεμινάριου :
η επαφή των σπουδαστών με την αισθητική διάσταση της φωτογραφικής εικόνας
η εξοικείωσή τους με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που θα τους χρησιμεύσoυν στην εικονοποίηση της “προσωπικής τους” πραγματικότητας η αποκωδικοποίηση της φωτογραφικής γλώσσας η συνεχής ενθάρρυνση των σπουδαστών προς αναζήτηση νέων τρόπων διερεύνησης του φωτογραφικού μέσου.
Νέος κύκλος μαθημάτων Φωτογραφίας ξεκινάει τον Οκτώβριο και λήγει τον Ιούνιο 2019 .
H εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη στην επαγγελματική προσαρμοστικότητα. Περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά μαθήματα, όσο και πρακτικές εφαρμογές και απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και προηγούμενων γνώσεων πάνω στη φωτογραφία. Η κατανομή σε τμήματα αρχαρίων/προχωρημένων γίνεται μετά την πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων, η οποία θα είναι τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη 2018 ώρα 19.00.
Τα τμήματα που δημιουργούνται είνα πάντα ολιγομελή και ομοιογενή,έτσι ώστε η διδασκαλία να είναι όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένη και αποδοτική.
Τα θεωρητικά μαθήματα είναι δύο ώρες κάθε εβδομάδα και γίνονται την ημέρα που συναποφασίζεταιστην πρώτη συνάντηση. Όποιο μάθημα χαθεί γιά οποιοδήποτε λόγο αναπληρώνεται σε ημέρα και ώρα που συναποφασίζουμε καθηγητής και σπουδαστές.
Ενδεικτικές ενότητες:
Προσέγγιση του σημαντικού κεφαλαίου της Οπτικής Αντίληψης και του τρόπου που βλέπουν τα μάτια, το ένα μάτι, το μυαλό και η ψυχή μας.
Τεχνικές απομόνωσης του θέματος από το περιβάλλον (Γωνία Λήψης, Βάθος Πεδίου, Προοπτική, Φακοί, Φωτισμός-Φωτομέτρηση κ.ά.)
Σύνθεση δι’ αφαιρέσεως και σημειολογική ανάλυση του κάδρου.
Ιστορική αναδρομή και τομείς της Φωτογραφίας όπως αυτοί αναπτύχθηκαν σταδιακά
Ανατομία των φωτογραφικών μηχανών με παρουσίαση των βασικών λειτουργιών τους και κριτήρια επιλογής για κάθε χρήστη
Φωτογραφία Τοπίου, Δρόμου, Ρεπορτάζ
Αφαιρετική φωτογραφία
Πορτραίτο
Πειραματική Φωτογραφία-Θέση Β
¨Όλες οι παραπάνω ενότητες συνδυάζονται από αντίστοιχες φωτογραφικές εργασίες, οι οποίες προβάλλονται και συζητώνται με γνώμονα την αισθητική και τεχνική τους αρτιότητα, βάσει των ιδιαιτεροτήτων του κάθε σπουδαστή.
Οι εξωτερικές λήψεις και οι επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας, με σημειολογική προσέγγιση από τον καθηγητή, πραγματοποιούνται εκτός του θεωρητικού διώρου και σε συνεννόηση με τους σπουδαστές.
Το όλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από 2 τουλάχιστον διήμερες ή τριήμερες φωτοεξορμήσεις το χρόνο, σε επιλεγμένα μέρη φωτογραφικού ενδιαφέροντος.
Ολοι οι συμμετέχοντες στα μαθήματα της Ελεύθερης Σπουδής Φωτογραφίας εκθέτουν τις φωτογραφίες τους σε επιλεγμένο εκθεσιακό χώρο, και εαν το επιθυμούν, εγγράφονται στους Φωτοερευνητές.
Με την ολοκλήρωση του 9άμηνου κύκλου δίδεται Βεβαίωση Σπουδών, ενώ στους τρείς πρώτους απονέμεται και έπαινος.
Κίμων Αξαόπουλος
Καθηγητής Φωτογραφίας
6932305880 mail: kimon@otenet.gr
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
O φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας, Kίμων Aξαόπουλος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Nάξο. Oι πρώτες άμεσες εικόνες της παιδικής του ηλικίας ήταν το έναυσμα για την κατοπινή του ενασχόληση με την φωτογραφία. Mετά από σπουδές Γραφικών Tεχνών στο TEIAθήνας, υπηρέτησε τη θητεία του στο Mικτό Aεροφωτογραφικό Kέντρο της Πολεμικής Aεροπορίας με την ειδικότητα του Φωτογράφου-Φωτοτεχνίτη. Εν συνεχεία εργάστηκε σε διάφορα ατελιέ Γραφικών Tεχνών και στο Eθνικό Tυπογραφείο με την ειδικότητα του φωτογράφου Γραφικών Τεχνών.
Μετά την εικόνα, η εκπαίδευση έγινε η δεύτερη ερωμένη του. Έπειτα από παιδαγωγικές σπουδές στη ΠATEΣ της ΣEΛETEδίδαξε φωτογραφία στο τμήμα Φωτογραφίας του TEIAθήνας και στο 4ο ΕΠΑΛ Aθήνας και αργότερα ίδρυσε την Eλεύθερη Σπουδή Φωτογραφίας του Πειραικού Συνδέσμου. Eπίσης, έχει διδάξει σε δημόσια και ιδιωτικά IEKΦωτογραφίας, σε διάφορα KEKκαι είναι πιστοποιημένος στα εκπαιδευτικά μητρώα του EΟΠΠΕΠ. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια για την Φωτογραφική Eκπαίδευση στην Eλλάδα και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων για τη φωτογραφία σε Φωτολέσχες και άλλα ακροατήρια. Εμπνεύστηκε την ομάδα των Φωτοερευνητών και συνεχίζει να την εμψυχώνει.
Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο απαρτίζεται από πλείστες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές και διακρίσεις σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς, συγγραφή διδακτικού εγχειριδίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, συλλογή φωτογραφικών λημμάτων για το Διαλεξικό, δημοσίευση άρθρων σε φωτογραφικά περιοδικά, εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων για τα δημόσια IEKφωτογραφίας κ.ά.
Σήμερα συνεχίζει να θεραπεύει την εικόνα και τη διδασκαλία της, φωτογραφίζει αεί διδασκόμενος και διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου. Συγχρόνως ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο χώρο της Φωτογραφίας όσο και στον χώρο της Eκπαίδευσης Eνηλίκων.