ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Επισκεφθείτε την νέα σελίδα της Δραματικής Σχολής:
www.peiraikos-drama.gr

Διευθυντής: Σταύρος Καραγιάννης

Η Σχολή, ιδρύθηκε το 1914 με διευθυντές, τους Βασίλειο Ρώτα και  Μανώλη Κουνελάκη. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί στον Πειραιά, στα πλαίσια του «Πειραϊκού Συνδέσμου». Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία της, ενώ το 1963, ο Γκίκας Μπινιάρης προσπαθεί και πετυχαίνει την επαναλειτουργία της. Ακολουθούν πλήθος θεατρικών παραστάσεων των σπουδαστών της Σχολής, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, οι οποίες αποσπούν λαμπρές κριτικές και έχουν ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της Σχολής από το Κράτος ως Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης. Μεγάλες προσωπικότητες του θεάτρου, δίδαξαν, και διδάχθηκαν σ΄αυτήν, ενώ Διευθυντές της διετέλεσαν οι:

 

Γκίκας Μπινιάρης

Νίκος Φιλιππόπουλος

Νίκος Δαφνής

Δημήτρης Πιατάς

Πάνος Σκουρολιάκος

Μανώλης Δεστούνης

 

Την φετινή χρονιά το διδακτικό δυναμικό της Σχολής απαρτίζεται από ανθρώπους νέους, όχι μόνο σε ηλικία αλλά και σε ιδέες. Στόχος τους η μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας τους, στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, πάντα με σεβασμό στα όνειρα των επερχόμενων νέων ηθοποιών.Μέσω των μαθημάτων οι σπουδαστές ανακαλύπτουν πτυχές του ταλέντου τους τις οποίες καλλιεργούν, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται ώστε να υπηρετούν το θέατρο με ήθος και επαγγελματική συνείδηση.

Τα μαθήματα διεξάγονται σε άνετες αίθουσες διδασκαλίας, στο Νεοκλασικό Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ στην διάθεση των σπουδαστών είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο θέατρο για να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους.

ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

– Ένα μονόλογο
– Ένα αυτοσχεδιασμό
– Ένα ποίημα
– Ένα τραγούδι
– Στοιχειώδεις γνώσεις Ιστορίας Θεάτρου

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οσον αφορά τα «εξαιρετικά ταλέντα» στο τμήμα Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, οδός Ρεθύμνου 1, 10682 Αθήνα, τηλ. 210 8201729

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Μέχρι 20 Ιουλίου στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τριετής. Στο τέλος του τρίτου έτους, δίνονται εξετάσεις σε επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού..

ΠΤΥΧΙΟ

Οι απόφοιτοι λαμβάνουν πτυχίο Ανώτερης Σχολής. Μπορούν να συμμετάσχουν σε ειδικές εξετάσεις ώστε να φοιτήσουν, αν το επιθυμούν, σε ένα από τα Θεατρολογικά Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, μεταπηδώντας έτσι στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η Σχολή λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα μαθήματα γίνονται από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, ενώ οι αίθουσες της Σχολής είναι στη διάθεση των σπουδαστών για τις πρόβες τους και την προετοιμασία για τα μαθήματα (εάν το επιθυμούν) από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Το σπουδαστικό έτος αρχίζει αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει τέλος Ιουνίου. Το πρόγραμμα ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εθνικές εορτές κ.λ.π.)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παράλληλα μαθήματα και σεμινάρια με επισκέπτες καθηγητές.

Το θέατρο της Σχολής, χωρητικότητας 250 θέσεων και με πλήρη υλικοτεχνική οικοδομή, είναι στη διάθεση των σπουδαστών για να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Στους σπουδαστές χορηγείται ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΑΤΕΛΕΙΑ για την ελεύθερη είσοδο στα θέατρα, για μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες, καθώς και ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ λόγω σπουδών.

Στη Σχολή, λειτουργεί ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ         

Πρόγραμμα Μαθημάτων

*ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ: Ποίηση,  Αρχαίο Δράμα (Τραγωδία – Κωμωδία), Κρητικό Θέατρο, Νεοελληνικό Θέατρο, καθώς και όλες οι περιοχές της παγκόσμιας δραματολογίας  (κλασικό θέατρο, ψυχολογικό, σύγχρονο κ.λ.π.)

*ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

*ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ

*ΧΟΡΟΣ

*ΤΡΑΓΟΥΔΙ 

*ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

*ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

*ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

*ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Πρόγραμμα αφορά όλα τα έτη, (Α-Β-Γ),  καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι.

Αυτό που αλλάζει είναι η ύλη που εξελίσσεται από έτος σε έτος . 

 

ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Το Τμήμα αυτό προετοιμάζει τους υποψήφιους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής για τις εισαγωγικές εξετάσεις τους στο Υπουργείο ΠολιτισμούΟι σπουδαστές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, μπορούν να  παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε όλα τα θεωρητικά και  πρακτικά μαθήματα του τριετούς κύκλου φοίτησης της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Προετοιμασία για τις εξετάσεις του Υπουργείου

Λειτουργούν τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Υπουργείου τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Οι ενδιαφερόμενοι θα ετοιμασθούν για τις εξετάσεις που απαιτούνται. Θα ασκηθούν σε μονολόγους, ένα ποίημα και στο τραγούδι.

Τα μαθήματα γίνονται στις αίθουσες και το θέατρο της Σχολής από καθηγητές του Πειραϊκού Συνδέσμου, σε ένα πρόγραμμα συμπυκνωμένης και ταχύρρυθμης διδασκαλίας. Οι θέσεις καλύπτουν έναν ορισμένο αριθμό σπουδαστών. Πληροφορίες στα τηλέφωνα της Σχολής.

Διδάσκουν:

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
Θοδωρής Αμπαζής
Βίκυ Βολιώτη
Παντελής Δεντάκης
Δημήτρης Ήμελλος
Σταύρος Καραγιάννης
Τζίνη Παπαδοπούλου
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Γιάννης Στόλλας

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Γιάννης Παναγόπουλος

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ/Ιστορία ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Περικλής Χούρσογλου

ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου

ΜΟΥΣΙΚΗ/ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Αλέξης Πρίφτης
Ελένη Σταμίδου

ΧΟΡΟΣ
Γιάννης Νικολαΐδης

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
Έλσα Σίσκου

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ασπασία Μηλιαράκη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Ελένη Κουτσιλαίου
Ειρήνη Μουντράκη

ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΟΓΙΑ
Αντωνία Τσαμούρη
Ειρήνη Μουντράκη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Ζωή Κόκκα

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Δημήτρης Πολυχρονιάδης

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Θεατρικό παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Υπεύθυνη Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου κα Μαρία Ρεντίφη, τηλ: 6973 462 799.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΦΗΒΩΝ (15-18 ετών) ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Γνωριμία με τον κόσμο του Θεάτρου, προετοιμασία και παρουσίαση μιας παράστασης, για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στον γοητευτικό κόσμο της σκηνής ερασιτεχνικά.

 

ΤΜΗΜΑ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ

Για όσους επιθυμούν να μιλούν σωστά και εύληπτα ελληνικά. Οι σπουδαστές στα  Τμήματα αυτά εκπαιδεύονται στην  τέχνη του Λόγου, που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ορθή επικοινωνία  μεταξύ των ατόμων. Τα Τμήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν άτομα κάθε ηλικίας, τα οποία λόγω του επαγγέλματός τους βρίσκονται σε διαρκή λεκτική επικοινωνία με το κοινό, όπως δικηγόροι,δημοσιογράφοι,πολιτικοί,καλλιτέχνες, ηθοποιοί,καθηγητές κ.ά.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Για να παρακολουθήσει κάποιος το ελεύθερο θεατρικό εργαστήρι, δεν χρειάζεται να έχει δώσει εξετάσεις στην επιτροπή του Υπουργείου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: Τριετής. Γίνονται τα ίδια ακριβώς μαθήματα που διδάσκονται στην Ανώτερη Σχολή Θεάτρου.

ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ: Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης του Τριετούς Ελευθέρου Θεατρικού Εργαστηρίου του Πειραϊκού Συνδέσμου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η Σχολική χρονιά, για την Δραματική Σχολή του Πειραϊκου Συνδέσμου, με την παράσταση «ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ», στο ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Πειραιά, ενώ οι Σπουδαστές από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων παρουσίασαν το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» στην Ιστορική Θεατρική Σκηνή του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Το Σάββατο 30 Ιο υνίου στις 9 μμ. στο κατάμεστο Βεάκειο Θέατρο Περαιά, ο Έφορος Καλλιτεχνικού του Πειραϊκού Συνδέσμου κ, Γεώργιος Δρούζας, καλοσωρίζοντας τους παραβρισκόμενους θεατές, που ξεπερνούσαν τους χίλιους, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη για τη Δωρεάν παραχώρηση του Θεάτρου και συνεχάρη τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής για τις καθημερινές και ακούραστες προσπάθειες, καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, αλλά και όλους τους συντελεστές της παράστασης, καθηγητές και τον Διευθυντή Σπουδών, Ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταύρο Καραγιάννη για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την μεγάλη του προσφορά. Στη συνέχεια κάλεσε την Πρόεδρο του ΟΜΙΛΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΑγκαλιάΖΩ», κ. Αναστασία Πασακοπούλου, η οποία αφού ευχαρίστησε τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και ιδιαίτερα τον ΄Εφορο Καλλιτεχνικού κ. Γεώργιο Δρουζα και τον Δ/ντή της Δραματικής κ. Σταύρο Καραγιάννη, για την πρωτοβουλία τους να διαθέσει η Σχολή μέρος των εσόδων από την παράσταση, για φιλανθρωπικούς σκοπούς στον ΟΜΙΛΟ Εθελοντών «ΑγκαλιάΖΩ», αναφέρθηκε με δύο λόγια στη δράση και προσφορά του Ομίλου στους Καρκινοπαθείς συμπολίτες μας.

Η Πρόεδρος του ΠειραΙκού Συνδέσμου κα Τόνια Μεγαλοοικονόμου στον σύντομο χαιρετισμό της, είπε: «Μου ζήτησαν να μιλήσω σήμερα. Τι να πώ; Τα λέτε όλα εσείς που βρίσκεστε κοντά μας και μας τιμάτε με την παρουσία σας, θα τα πουν οι σπουδαστές  μας με το έργο που θα παρουσιάσουν, θα τα πουν όλοι αυτοί που εργάστηκαν φιλότιμα για να δούμε και να ακούσουμε σήμερα όλο αυτό το θέαμα. Αλλά θα ήθελα να χειροκροτήσετε τον πρωτεργάτη μας, τον Σταύρο Καραγιάννη και τους καθηγητές της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Π.Σ. για την υπέροχη βραδυά που θα μας χαρίσουν. Καλή επιτυχία στους σπουδαστές μας και καλή διασκέδαση σε όλους σας.»

Επίσης, στίς 29 Ιουνίου οι σπουδαστές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πειραικού Συνδέσμου, έκλεισαν τον κύκλο των παραστάσεων – δεκαεννέα συνολικά – στο πλαίσιο των τελικών εξετάσεων, με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη σε σκηνοθεσία Σταύρου Καραγιάννη «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ».

Στο τέλος της παράστασης ο Έφορος καλλιτεχνικού Γιώργος Δρούζας, είπε: «Θέλω να συγχαρώ αλλά και να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες σπουδαστές μαζί με τους καθηγητές τους και ιδιαίτερα τον Διευθυντή τους τον Σταύρο Καραγιάννη. Όλοι τους έχουν προσφέρει τα μέγιστα και απόψε μας έκαναν υπερήφανους. Αυτό που είδαμε το προηγούμενο δίωρο, ήταν αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών και κόπων που δεν πήγαν χαμένοι όπως διαπιστώσαμε, γιατί η αγάπη τους, το μεράκι και το πάθος για την θεατρική τέχνη, τους βοήθησε να καλλιεργήσουν το πηγαίο ταλέντο τους, μέσα στις αίθουσες του Πειραϊκού Συνδέσμου αλλά και στις καθημερινές πρόβες, και να αναδειχθούν σε επαγγελματίες Καλλιτέχνες. Εύχομαι σε όλους σας, από καρδιάς, καλή σταδιοδρομία».

Στη συνέχεια, διαβάστηκε η ομιλία που απέστειλε η Πρόεδρος του Π.Σ., κα Τόνια Μεγαλοοικονόμου, στην οποία ανέφερε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές όλων των θεατρικών παραστάσεων αλλά και της σημερινής, με την οποία κλείνει επιτυχώς η φετινή θεατρική χρονιά. Συγχαίρω για τις επιλογές των έργων που επεξεργάστηκαν ώστε μέσα από αυτές, οι καθηγητές και οι σπουδαστές αξιοποίησαν τις δυνατότητες τους και δημιούργησαν αυτό που θα δούμε και αυτό που είδαμε, που παρέχει το θεατρικό Εργαστήρι της Κυριακής, υλοποίησαν με όρεξη και μεράκι. Κάθε φορά στήνουν με ταλέντο και επιμονή, ενδιαφέρουσες παραστάσεις και παράγουν πολιτισμό. Συγχαίρω, επίσης, τον Έφορο Καλλιτεχνικού Γιώργο Δρούζα, όντας Εκπαιδευτικός και ο ίδιος, που εργάζεται άοκνα και με αγάπη καθημερινά, για να στηρίξει τις προσπάθειες όλων των συνεργατών της Εφορείας του.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να συγχαρώ τον Δ/ντή, τον Ηθοποιό, τον Δάσκαλο, τον σκηνοθέτη Σταύρο Καραγιάννη, τον άνθρωπο που αγωνίζεται υπεύθυνα, με εργατικότητα και απέραντη, να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είδαμε σήμερα. Σταύρο Καραγιάννη, είναι τιμή για όλους μας που είσαι κοντά μας και διαπρέπεις. Σε ευχαριστούμε για όλα. Σας ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι».

Το Θεατρικό Εργαστήρι, στις 14 Ιουλίου ημέρα Σάββατο, παρουσίασε εκ νέου την πιό πάνω θεατρική παράσταση με επιτυχία, στην Αίγινα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος «ΚΑΨΑΛΗ», με χορηγία του ιδίου του Ιδρύματος.

Τέλος, το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του Πειραϊκού Συνδέσμου, έδωσε την ετήσια παράσταση, των μικρών μαθητών με την καθηγήτριά τους κ. Μαρλια Ρεντήφη, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία στις εορταστικές εκδηλώσεις, «ΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.

 


Την Τετάρτη 28 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 3ετής κύκλος Σπουδών της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης,με την παράσταση ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη. Ενώ στις 19/6 και 23/6 είχαν προηγηθεί, η ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ του Αριστοφάνη και οι ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ του Τσέχωφ, αντίστοιχα. Συγχαρητήρια στους νέους Αποφοίτους μας, σε όλους τους Καθηγητές τους και στον Δ/ντή της Δραματικής Σχολής Σταύρο Καραγιάννη.

Ο ΕΦΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΟΥΖΑΣ