ΛΟΙΠΕΣ ΕΦΟΡΕΙΕΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1894 ως γυμναστικός και μουσικός Σύλλογος. Επομένως, το Τμήμα Σωματικής Αγωγής ανέτειλε ταυτόχρονα με τη γέννηση του Πειραϊκού  Συνδέσμου.

Παρόλο που ο Σύνδεσμος στην πορεία του εξελίχθηκε σε πολυσχιδή Οργανισμό με κοινωφελή δράση στο χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, αθλητισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του.

Με πίστη στα ολυμπιακά ιδεώδη και αγάπη για την αθλούμενη νεολαία, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος συνεχίζει για 123 και πλέον χρόνια να προσφέρει στους νέους το ειρηνικότερο όπλο για την απομάκρυνσή τους από τις μάστιγες της σημερινής κοινωνίας: τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

H Σωματική Αγωγή διαθέτει αθλητικά τμήματα Στίβου – Μπάσκετ – Βόλλεϋ όλων των κατηγοριών και ηλικιών.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Σωματικής Αγωγής.

Αφορούν τμήματα Στίβου, Καλαθοσφαίρισης και Πετοσφαίρισης.

Οι Υποδομές περιλαμβάνουν δύο κατηγορίες τμημάτων:

α) Παμπαίδων και Παγκορασίδων  όπου εγγράφονται παιδιά από 12 έως 14 ετών

β) Εφήβων από 15 ετών και άνω.

Στις Ακαδημίες μπορούν να εγγραφούν παιδιά ηλικίας 8 έως 11 ετών.

Οι μικροί αθλητές ΣΤΙΒΟΥ προπονούνται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Οι μικροί αθλητές ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ προπονούνται στο σχολικό συγκρότημα «Τζαβέλλα» και στο ανοικτό γήπεδο του Συνδέσμου «Πέτρος Καπαγέρωφ», το οποίο βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

Οι μικροί αθλητές ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ προπονούνται στο σχολικό συγκρότημα «Τζαβέλλα».

ΣΤΙΒΟΣ

Στο στίβο λειτουργεί Ανδρικό και Γυναικείο Τμήμα στα εξής αθλήματα:

 1. ΔΡΟΜΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
 2. ΔΡΟΜΟΙ ΗΜΙΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ
 3. ΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ
 4. ΡΙΨΕΙΣ ΣΦΑΙΡΑΣ, ΣΦΥΡΑΣ, ΔΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΝΤΙΟΥ
 5. ΑΛΜΑΤΑ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
 6. ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ
 7. ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
 8. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΒΑΔΗΝ

Επίσης, στο Στίβο λειτουργούν και τμήματα Ακαδημιών (Αγοριών και Κοριτσιών) ηλικίας από 8 ετών και πάνω.

Το Τμήμα του Στίβου άρχισε να λειτουργεί από την ημέρα ίδρυσης του Πειραϊκού Συνδέσμου, δηλ. από το 1894, αναδεικνύοντας ένα μεγάλο αριθμό πρωταθλητών και πρωταθλητριών, που διακρίθηκαν με επιτυχία στο χώρο τους.

 Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος υπήρξε ιδρυτικό μέλος το 1899  του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Είναι ένα από τα 28 σωματεία που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη.

To1904 o Πειραϊκός Σύνδεσμος συμμετέχει στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Αθλητές του στίβου ήταν και η θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλαίων που με τα χρώματα του Πειραϊκού Συνδέσμου είχαν κερδίσει διακρίσεις και πανελλήνιες νίκες.  Το 1925 αποσχίστηκαν από τον Σύνδεσμο και δημιούργησαν τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π.

Αθλητές του τίμησαν όχι μόνο τον Πειραϊκό αλλά και σαν μέλη των Εθνικών Ομάδων την πατρίδα μας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πρωταθλητές :   

 • Χρήστος Βαρτζάκης, τρεις φορές Βαλκανιονίκης, πρωταθλητής και ρέκορντμαν Ελλάδος στους δρόμους αντοχής
 • Γρηγόρης Λαμπράκης, στο μήκος, στο τριπλούν και μετέπειτα  ηγέτης του φιλειρηνικού κινήματος και βουλευτής
 • Βασίλης Μουζακιώτης, στο άλμα εις ύψος
 • Βασίλης Τσιγγούνης, στα 100 & 200μ., σήμερα καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
 • Χονδροκούκης, στο άλμα εις ύψος
 • Γκάτζιος,στα 200μ.
 • Μελέτογλου, στο  μήκος και τριπλούν
 • Πολλιάς, στους δρόμους αντοχής και τον Μαραθώνιο

 

Στον Στίβο λειτουργούν και τμήματα υποδομών – ακαδημιών αγοριών και κοριτσιών.  Οι προπονήσεις γίνονται στον φιλόξενο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων που με την συμπαράστασή της παρέχεται η δυνατότητα άθλησης στην νεολαία του Πειραιά.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (volleyball)

Λειτουργεί μόνο γυναικείο τμήμα όπου οι ομάδες λαμβάνουν μέρος στα οικεία πρωταθλήματα που ανήκουν. Επίσης, στην Πετόσφαιρα λειτουργούν και τμήματα Ακαδημιών ηλικίας από 8 ετών και πάνω.

H λειτουργία του Τμήματος ξεκίνησε το 1929 και ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ήταν αυτός ο οποίος εισήγαγε το άθλημα της πετοσφαίρισης στην πόλη του Πειραιά, όπως ο Πανιώνιος Γ.Σ. το 1922 στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό, το 1934 και 1935 ο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος επόπτευε και το άθλημα της πετοσφαίρισης, τίμησε τον Πειραϊκό Σύνδεσμο με χρυσά μετάλλια και αντίστοιχα διπλώματα.

Το 1937 υπήρξε η πρώτη ομάδα πετοσφαίρισης που συμμετείχε σε αγώνες του εξωτερικού στην Αίγυπτο.

Σήμερα, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος διατηρεί τον κλάδο πετοσφαίρισης με όλες τις γυναικείες ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται ομάδες Φυτωρίων, Παγκορασίδων, Κορασίδων, Νεανίδων και Γυναικών που συμμετέχουν στα οικεία πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε..Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Οι προπονήσεις διεξάγονται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Σχολικού Συγκροτήματος «Τζαβέλα» που από το 1982 μας έδωσε τη δυνατότητα να γυμνάζονται οι αθλητές του Πειραϊκού Συνδέσμου ο τότε Υφυπουργός Παιδείας και πατέρας του σημερινού Δημάρχου  αείμνηστος Π. Μώραλης.

Οι αγώνες της Γυναικείας Ομάδας γίνονται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «ΣΑΛΠΕΑΣ».

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (basketball)

Λειτουργούν ανδρικά και γυναικεία τμήματα τα οποία λαμβάνουν μέρος στα οικεία πρωταθλήματα που ανήκουν. Επίσης, στην Καλαθόσφαιρα λειτουργούν και τμήματα Ακαδημιών (Αγοριών και Κοριτσιών) ηλικίας από 8 ετών και πάνω. 

Το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης του Πειραϊκού Συνδέσμου ιδρύθηκε το 1935 και το 1937 κατέκτησε άτυπα το πρωτάθλημα Ελλάδος. Επίσης την ίδια χρονιά είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που καλείται στο εξωτερικό και συμμετέχει σε αγώνες στην Αίγυπτο προσκαλούμενη από τον Ελληνικό Αθλητικό Όμιλο Ιμβραημίας. Συμμετείχε σε σειρά αγώνων στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο.

Η ανδρική ομάδα ξεκίνησε την λειτουργία της το 1936 και μέχρι σήμερα πρωταγωνιστεί στις Εθνικές και Τοπικές Κατηγορίες.  Με δύο συμμετοχές στην Α1 κατηγορία Μπάσκετ (1991-2, 1996-7). Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος έδινε πάντα μεγάλη βαρύτητα στα τμήματα Υποδομών με πρωταθλήματα Ελλάδος στους Παίδες και στους Εφήβους με κορυφαία διάκριση το 1989 που ως πρωταθλήτρια ομάδα Εφήβων της Ελλάδας κατέκτησε το άτυπο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Monbrison Γαλλίας.

Αθλητές που τίμησαν τον Πειραϊκό Σύνδεσμο μεταξύ άλλων  είτε σαν αθλητές είτε σαν κορυφαίοι παράγοντες, είναι οι: Γιώργος Βασιλακόπουλος, Πέτρος Καπαγέρωφ, Κώστας Δήμου, Σταύρος Ελληνιάδης.

Τα τμήματα που λειτουργούν είναι Ακαδημίες, Προμίνι, Μίνι, Παμπαίδες, Παίδες, Έφηβοι και Άνδρες. Συμμετέχουν στα οικεία πρωταθλήματα της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.

Η έδρα των Υποδομών και Ακαδημιών είναι στα δύο Ανοικτά Γήπεδα στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, οι δε προπονήσεις και αγώνες της Ανδρικής Ομάδας πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Γυμναστήριο ΣΑΛΠΕΑΣ.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (ping-pong)