ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΣΚΑΚΙ

Πειραΐκος Σκακιστικός Σύνδεσμος

Μαθήματα για Αρχάριους & Προχωρημένους

Λειτουργούν:

Τμήματα Αρχάριων Ανηλίκων

• Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
•  Β΄ &  Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
•  Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
•  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ 

Τμήματα Ενηλίκων

• ΑΡΧΑΡΙΟΙ
• ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ

Tριτη – Παρασκευή: 17:00 – 21:00
Σάββατο:  10:00 – 13:00

Οι εγγραφές άρχισαν!

Η Σχολή Σκακιού του Πειραϊκού Συνδέσμου συνεχίζει και για το Εκπαιδευτικό Έτος 2018-2019, υπο τη διεύθυνση του κου Νίκου Κορεντίνη, παλαίμαχου Πειραιώτη σκακιστή και μέλους (Ταμίας) του Διοικητικού Συμβουλίου, το εκπαιδευτικό της έργο για τη διάδοση του πνευματικού αυτού αθλήματος στη νεολαία και τη δημιουργία ισχυρών σκακιστών για την ανάδειξη των μελλοντικών πρωταθλητών . . . παιδιών του Πειραιά!

Ο Πειραΐκος σκακιστικός Σύνδεσμος και οι Εαρινές Επιτυχίες του 2017

Μπορεί επί των ημερών μας και λόγω της οικονομικής κρίσης να ακούγεται πολύ συχνά το γνωστό σε όλους μας “κάθε πέρσι και καλύτερα”, αλλά για το τμήμα «Σκάκι –Πολιτισμός – Εκπαίδευση» του Πειραΐκού Συνδέσμου ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Και τούτο γιατί πέρα από την αύξηση των προσερχόμενων μαθητών στο Τμήμα μας, μικρών και μεγάλων, επιβεβαιώνεται η πραγματικά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και επιβραβεύεται ο κόπος των διδασκόντων, με την προσωπική πρόοδο και ατομική επιτυχία καθενός ξεχωριστά σκακιστή και του μέσου όρου αυτών, συμμετέχοντας στα ετήσια ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ.

Πέρα από την σημαντική επιτυχία σε αριθμό κατάκτησης μεταλλίων, σημειώθηκε και πολύ καλό πλασάρισμα στους πίνακες βαθμολογίας, και παιδιών που πριν από λίγο χρονικό διάστημα ξεκίνησαν την σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης του πνευματικού αυτού αθλήματος, που αντικειμενικά και παγκοσμίως έχει τοποθετηθεί στην ελίτ των σπορ.

Το ειδικό βάρος των επιτυχιών ανήκει στα ίδια τα παιδιά, αλλά και στους συνεργάτες μου, τον κο Γιώργο Ματαράγκα ( National chess Instructor ) και την δίδα Ντέπυ Κορεντίνη, οι οποίοι επί συγκεκριμένου προγράμματος υλοποιούν την σκακιστική εκπαιδευτική διαδικασία, με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που πάντα έχει αυτή η σχέση δασκάλου και μαθητή.

Εύχομαι του χρόνου με την ίδια αγωνιστικότητα και εγρήγορση να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για χαρά πρωτίστως των συμμετεχόντων μαθητών μας.

                                           Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

                                           National Chess Instructor

                                                ΝΙΚ.Σ.ΚΟΡΕΝΤΙΝΗΣ

. . . Αλεξ Τζέγκα, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αναστασία Καρακατσάνη, Άννα Δημοπούλου, Απόλλων Πεκσιμετζόγλου, Ασπασία Αρχοντάκη, Γιάννης Γερωνυμάκης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Σχοινάς, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δήμητρα Τζώρτζου, Δημήτρης Κακουρης. . . Δημήτρης Μπαλτάς, Ελένη Γουνελα, Ερνέστος Κατσικίδης, Θανάσης Ιωακειμίδης, Ιάσων Πεκσιμετζόγλου Ιωσήφ Μπαλαμπανος, Κατερίνα Δημάκη, Μαρία Κοσμά, Νίκος Λιάσκος, Παναγιώτης Πλέσσας, Πανωραία Παπαδοπούλου, Παύλος Μπαλτάς, Σταύρος Ζαχαρίας, Στέλιος Κελαϊδης, Φάνης Τσουράκης, Φιλιάνα Κορτσαλου.

14η Σκακιστική Ολυμπιάδα Λειψία 1960

     Σκακιστικό άρθρο:Νίκος Κορεντίνης 

           Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Το  τέλος  μιάς  χρονιάς και   . . .  η  αρχή  μιάς  άλλης

Η σκακιστική εκπαιδευτική περίοδος 2016 – 2017 έκλεισε και τυπικά στις 30 Ιουνίου 2017. Ο απολογισμός αυτής της χρονιάς

ήταν πολύ θετικός ικανοποιώντας τις επιθυμίες και τις ανάγκες των μαθητών μας που εγγράφονται στο Τμήμα Σκακιού του

Πειραϊκού ΣυνδέσμουΟι λόγοι προσέγγισης αυτού του αθλήματος είναι αρκετοί και δικαιολογούν την επιλογή των γονιών και κηδεμόνων, στο να δώσουν ευκαιρία ζωής στα μικρά παιδιά να οργανώσουν τον τρόπο σκέψης τους, να εκτιμήσουν την αξία του γιατί και του διότι,να θέσουν τον εαυτό τους κυρίαρχο και μόνο υπεύθυνο για την λήψη απόφασης μετά από τα μετρήματα που δημιουργείο προβληματισμός των πολλών εάνσυμβεί αυτόεάν συμβεί το άλλο, τότε τι κάνωΔεν είναι όλα αυτά μαθήματα τρόπου σκέψης για την υπόλοιπη εξωσκακιστική ζωή τους;

Μάθημα  για τα παιδιά είναι το πώς πρέπει να κάθονται στην καρέκλα, Μάθημα είναι πώς να δίνουν στον αντίπαλο το χέρι, πώς να κτυπάνε το ρολόι, πώς να συγκεντρώνονται, πώς να σέβονται τους συναθλητές τους.

 Όλα είναι εκπαίδευση!  

Και όλα δίνονται με μεγάλη αγάπη, γιατί πριν από όλα και πάνω από όλα, αυτό χρειάζονται τα μικρά παιδιά, αλλά και εμείς οι μεγάλοι, τα μεγάλα παιδιά! Οσον  αφορά στο καθαρά τεχνικό κομμάτι της εκπαίδευσης θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες στον σχεδιασμό και την ύλη που διατρέξαμε κατά την περατωθείσα πλέον σχολική χρονιά, σε ειδικά για αυτόν τον σκοπό άρθρο. Δεν είναι εγωιστικό να αναφερθεί το μάθημα της ΑΝΑΛΥΣΗΣ των ΠΑΡΤΙΔΩΝ, που αποτελεί και την τεράστια ειδοποιό διαφορά συγκριτικά με τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές διαδικασίες των σκακιστικών σωματείων.Η γνώση, η πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία, οι τρόποι προσέλκυσης της προσοχής, η διατήρηση του ενδιαφέροντος και ο ενθουσιασμός για την εύρεση του ματ, ενός θεαματικού τακτικού κτυπήματος ή το κέρδος από μια ¨θυσία¨ ντάμας, άπό όλα τα παιδιά της τάξης, κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή πρωί, συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία μας και δημοφιλία μας στο σκακιστικό και γενικά εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του Πειραιά. Οι αναφορές σε θέματα πολιτισμού, ιστορίας, μυθολογίας, γεωγραφίας, κ.λ.π., δίνουν το έναυσμα για συζητήσεις, έρευνα στον ιστόχωρο, κοινωνικοποίηση, διορθώσεις φαινομένων ακραίων συμπεριφορών και σεβασμού της αξίας της προσφοράς των προηγούμενων γενεών στα πλαίσια της αλληλουχίας και της διαδοχής της μίας γενεάς από την άλλη. Η χρονιά αυτή έληξε με την διοργάνωση του εσωτερικού μίνι πρωταθλήματος Α Εξαμήνου 2017, του οποίου τα αποτελέσματα παρουσιάζονται πιό κάτω, με τις σχετικές φωτογραφίες των συμμετεχόντων σκακιστών μας.

Στην απονομή των βραβείων συμμετείχε εκτός των καθηγητών και η ΄Εφορος Σχολών Εργαζομένων Νέων κα Πόπη Καλούδη, που υπό την αιγίδα και ευθύνη της λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Τμήμα ΣκακιούΠολιτισμού και Εκπαίδευσης καθώς  και τα τμήματα Εικαστικών Τεχνών, Φωτογραφίας,

 ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Σήμερα Κυριακή 10/9/2017 ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του 9ου OPEN<<ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟ>>  Σκακιστικού Τουρνουά 2017 στο Περιστέρι που διοργάνωσαν οι Σκακιστικός Όμιλος Περιστερίου (Σ.Ο.Π) – Δήμος Περιστερίου.

Οι αγώνες αυτοί έλαβαν χώρα στο κτίριο Κ.Υ.Β.Ε επί της οδού Εθνάρχου Μακάριου 1 και Λεωφόρο Κηφισού, στο Περιστέρι, το διάστημα μεταξύ 4 Σεπτεμβρίου έως και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Ήταν μια πολύ καλή διοργάνωση, η οποία εξελισσόμενη μέρα με την μέρα έδειχνε την βαθειά αγάπη των διοργανωτών για το άθλημα, την ευγένεια με την οποία αντιμετώπιζαν τις σχετικές δυσλειτουργίες στα τεχνικά και διοικητικά ζητήματα, που πάντα προκύπτουν και την δημιουργία του οικογενειακού κλίματος που παράγεται από ανθρώπους της προσφοράς και φέρνουν κοντά τους σκακιστές που ακολουθούν μοναχικές πορείες, ειδικά όταν τα χρόνια της σκακιστικής νεότητας είναι λίγο-πολύ μακριά.

Την πόλη του Πειραιά την εκπροσώπησαν οι σκακιστές : α) Κορεντίνης Νικόλαος από τον ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΣΚΑΚΙΟΥ)  και  β) οι Μουσλιάδης Νικόλαος και ο γιος του Ιπποκράτης από τον ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ.

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους γνώρισα από τους διοργανωτές για τους οποίους θα αναφερθώ στο επόμενο αναλυτικό άρθρο μου, προεξάρχοντος του Δ/ντή των αγώνων κου Ιάκωβου Λαπατά και για την σχεδιαζόμενη μεταξύ μας συνεργασία, διότι η συνεργασία ειδικά  αυτούς τους δύσκολους καιρούς αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συναθλητές μας και με το καλό να ξαναβρεθούμε σε επόμενη διοργάνωση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΕΝΤΙΝΗΣ

National Chess Instructor

52ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ    (Εις μνήμην …Στέλιου Ψάρρα)

Από το Σάββατο 4/11/2017 έως και το Σάββατο 9/12/2017 Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και ο Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν το 52ο Ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Πειραιά, το οποίο εκ παραδόσεως και δικαιωματικά πλέον ανήκει στο πεδίο ευθύνης του Πειραϊκού Ομίλου Σκακιστών και ετησίως εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα το ‘παρών’ του στο κατάλογο των διοργανωτών αγώνων του ανωτάτου πνευματικού αθλήματος που παραμένει εδώ και χιλιάδες χρόνια στην υψηλότερη θέση αποδοχής και προτίμησης του ανθρώπου.

Εφέτος ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο οποίος μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται και αυτός ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης στο σκάκι, υλοποιεί έναν βασικό σκοπό του καταστατικού του που είναι η προσφορά και αρωγή σε άλλους φορείς και συλλόγους πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα της πόλης μας.

Η απαράμιλλη σε αξία αίθουσα μας “Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη” συνεχίζει να εντυπωσιάζει ως χώρος υποδοχής εκδηλώσεων, στολίδι στο κέντρο του Πειραιά .είναι σημαντικό να δείτε τις συνημμένες φωτογραφίες του θεάτρου μας κ΄ εξώστη, στον 2ο και 3ο όροφο στο κτήριο μας επί της Καραΐσκου 104, Πλατεία Κοραή.

Στην αναδημοσιευμένη από τον Πειραϊκό Όμιλο Σκακιστών Προκήρυξη ΑΓΩΝΩΝ έχετε την δυνατότητα να βρείτε τις απαντήσεις σε θέματα διοργάνωσης και σε διαφορετικη περίπτωση να ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τις δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Λίτσα Ιωάννη (6946-280308), στην κα Κορού Λίνα (6934-383595) ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Πειραϊκού Συνδέσμου (210-4178159), εσωτ 14, κα Γεωργία Γκυρτή, κιν (6945-206411). Η παρουσία σας κατά την τελετή έναρξης – Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017  18:00 -θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως και θα πιστοποιήσει την δικιά σας επιθυμία για αναβάθμιση εκδηλώσεων και αγώνων που πραγματοποιούνται στην πόλη μας και θα μας δώσει το κουράγιο και για άλλες δημιουργικές παρεμβάσεις του Πειραϊκού Συνδέσμου στο άμεσο μελλον για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Μετά  τιμής
Νίκος Κορεντίνης

ο Ταμίας του Πειρ. Συνδέσμου
National chess instructor 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2018 

Για Αποτελέσματα πατήστε εδώ

 

31ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  2018-2019

Για Αποτελέσματα πατήστε εδώ