ΛΟΙΠΕΣ ΕΦΟΡΕΙΕΣ

ΨΗΦΙΔΩΤΟ

ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

Διδάσκει
Νεφέλη Κατσαρού

O Πειραϊκός Σύνδεσμος προάγει την εικαστική τέχνη. Τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν έφηβοι και ενήλικες σε διακριτά τμήματα.

Ψηφιδωτό είναι το διακοσμητικό έργο που γίνεται με ψηφίδες, με κομμάτια δηλαδή πέτρας, γυαλιού ή ότι άλλο εμπνέει έναν καλλιτέχνη, πάνω σε ένα υπόστρωμα. Οι σπουδαστές μέσα από την επαφή τους με τα υλικά και την ιστορία της Τέχνης του Ψηφιδωτού, θα γνωρίσουν παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές ψηφοθέτησης ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα (ιστορικά αντίγραφα ή σύγχρονα ψηφιδωτά). Στα μαθήματα θα ανακαλύψουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την αρχαία τέχνη, έτσι ώστε να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας. Θα ψηφοθετήσουμε μικρές επιφάνειες αντικειμένων καθημερινής χρήσης, αλλά θα ασχοληθούμε και με τον σχεδιασμό ψηφιδωτού κοσμήματος.

Τα μαθήματα θα συνδέονται από παρουσιάσεις με πλούσιο οπτικό υλικό, οι οποίες θα κατανέμονται μέσα στη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Η συνδιαλλαγή με την τέχνη του ψηφιδωτού θα μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε αισθητικές αξίες, να βελτιώσουμε την συγκέντρωση μας και να εξασκήσουμε την παρατηρητικότητά μας. Το ψηφιδωτό αποτελεί διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και στην ένταση της σύγχρονης ζωής.

Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους πραγματοποιείται Έκθεση Έργων με συμμετοχή των μαθητών.