You are currently viewing Ο Λόγος του Κολοκοτρώνη στους νέους στην Πνύκα

Ο Λόγος του Κολοκοτρώνη στους νέους στην Πνύκα

Μία εμβληματική στιγμή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1838, όταν  ο Γέρος του Μοριά, Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανέβηκε στο ιστορικό βήμα της Πνύκας προκειμένου να εκφωνήσει τον περίφημο Λόγο του περί της παιδείας στους νέους της εποχής του. Στα λόγια του Κολοκοτρώνη προς τους νέους τονίζεται η σημασία της συνέχειας και της σημαντικότητας της ενότητας του Έθνους, η σημασία της θρησκείας και η προϋπόθεση της παιδείας. Ο Κολοκοτρώνης καλεί τους νέους να σκλαβωθούν εις τα γράμματά τους.

Έκτοτε, κανείς δεν έχει ξαναμιλήσει από το βήμα αυτό και ποτέ ξανά, μέχρι την προσεχή Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, 17.30-20.00, δεν έχει ξανακουσθεί ο Λόγος του Γέρου του Μοριά στην Πνύκα.
Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ συμπράττει με τους διοργανωτές, τον Εκπαιδευτικό Όμιλο «NEW YORK COLLEGE», τον Πολιτισμικό Σύλλογο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και τον «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»  και ενώνουν τις δυνάμεις μας για να αναδείξουν αυτή την μοναδική στιγμή της ελληνικής ιστορίας.
Εκτός από την ανάγνωση του Λόγου του Κολοκοτρώνη, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διαπρεπείς ακαδημαϊκοί, αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι θα αναδείξουν την προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου Έλληνα Αγωνιστή και θα ολοκληρώσουμε με το καλλιτεχνικό μέρος. Η εκδήλωση θα κλείσει με την καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής και του Ωδείου του Πειραϊκού Συνδέσμου, την υψίφωνο κα Ελένη Σταμίδου, η οποία θα ψάλλει τον Εθνικό μας Ύμνο.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την σημαντική και ιστορική αυτή εκδήλωση ζωντανά μέσω του καναλιού του Σωματείου Διόνυσος
https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%83+%CE%B5%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%B5%CE%B9
και του New  York College
https://www.youtube.com/user/nycath

Leave a Reply