«Ο καθημερινός βίος των αγωνιστών του ’21, η εμφάνιση, το τραγούδι, ο χορός και τα μουσικά όργανα»

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και η Φιλολογική Στέγη Πειραιά πραγματοποίησαν την Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου, εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Ευάγγελος Καρλάφτης, χαιρετίζοντας τους επισήμους και το κοινό, ευχόμενος καλή επιτυχία.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις ενότητες:

Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ο Ύμνος του 1821», με χορογραφίες βασισμένες στον μελοποιημένο «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου και στο παραδοσιακό τραγούδι για τις «Γυναίκες του Ζαλόγγου», σύμφωνα με τη μέθοδο αναβίωσης και σύνδεσης του αρχαίου ελληνικού χορού με την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο,  της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», με υπεύθυνη την Άννα Λάζου, επίκουρη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τη στήριξη του Τμήματος Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, υπό την Πρόεδρό του  Καλλιόπη Βαρουδάκη.

Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ομιλία με θέμα « Ο καθημερινός βίος των αγωνιστών του ΄21, η εμφάνιση, το τραγούδι, ο χορός και τα μουσικά όργανα», με εισηγητή τον Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο, Νομικό, Οθωμανολόγο, Μουσικολόγο.

Μουσικές μνήμες από το παραδοσιακό σχήμα Γ. Δαλιάνη. Αναβιωτές με ενδυμασίες εποχής, από τη «ΦΡΟΥΡΑ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ 1826». Προβολή διαφανειών και επίδειξη μουσικών οργάνων: Ταμπουρά Τζαβέλλα και Μακρυγιάννη, Λαούτο Πλαπούτα.

Γ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Η Μουσική της Επανάστασης» με την πιανίστα-καθηγήτρια πιάνου του Πειραϊκού Συνδέσμου Φωτεινή Μανιαδάκη και την Mezzo Soprano της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ηλέκτρα Βάργκα.

Συμμετείχε έκτακτα ο Λεωνίδας Μανίκης, τελειόφοιτος μαθητής της Σχολής Πιάνου του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Το κοινό που παρακολούθησε εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με θερμό χειροκρότημα και επαινετικά λόγια για όλους τους συμμετέχοντες συντελεστές της εκδήλωσης και προέτρεψε τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση κι άλλων ποιοτικών εκδηλώσεων.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο κ. Στέφανος Μίλεσης, συγγραφέας, Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά.

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος δια του Προέδρου του κ. Ευάγγελου Καρλάφτη, ευχαριστεί όλους, όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ιδιαίτερα τους:

Ν. Μανωλάκο, Βουλευτή  Α΄ Πειραιά & Νήσων Ν.Δ. – Κ. Τζαβέλλα, Αντιπρόεδρο Πατριωτικού Ομίλου Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος -– Δ. Καρύδη, Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Πειραιά – Ι. Ευστρατίου, Αντιπλοίαρχο Λ. Σ. εκπρόσωπο του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος  – Η. Γουζούαση, Διοικητή Τζανείου Νοσοκομείου & Αντιπρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά – Σπ. Σπυρίδωνα, Διευθύνοντα Σύμβουλο Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης – Φ. Σκαραμαγκά, Πρόεδρο Χατζηκυριακείου Ιδρύματος – Ν. Γκλεζάκο, Αντιπρόεδρο Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

Ο Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Καρλάφτης, μαζί με τον Πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης κ. Στέφανο Μίλεση χαιρέτισαν την έναρξη της εκδήλωσης, στο τέλος της οποίας  απένειμαν τιμητικές αναμνηστικές πλακέτες. Ακολούθησε μικρή δεξίωση για όλους τους παρευρισκόμενους.

Leave a Reply