Προβάλλετε αυτήν τη στιγμή Εις Μνήμην Μαρίας Ειρηναίου-Τζανουλίνου

Εις Μνήμην Μαρίας Ειρηναίου-Τζανουλίνου

  • Συντάκτης ανάρτησης:
  • Δημοσιεύτηκε ανάρτηση:8 Μαρτίου, 2021
  • Κατηγορία ανάρτησης:Uncategorized
  • Δημοσιεύστε σχόλια:0 σχόλια

Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε το θάνατο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Ωδείου Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου, Μαρίας Ειρηναίου-Τζανουλίνου.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε λίγα λόγια για την ζωή και το έργο της:

Πήρε το δίπλωμα πιάνου σε ηλικία 19 ετών με «Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο» και ξεκίνησε τη μουσική της σταδιοδρομία παίζοντας σε συναυλίες, φεστιβάλ αλλά και ηχογραφώντας για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση έργα για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου με εξέχοντες Έλληνες και ξένους μουσικούς. Παράλληλα συνέχισε τις θεωρητικές σπουδές στη μουσική με τα αντίστοιχα πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με τον βαθμό «Άριστα». Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πιάνο κοντά στη διάσημη Ελληνίδα πιανίστα Ρένα Κυριακού και υπήρξε δυο φορές υπότροφος της Γαλλικής κυβέρνησης για σπουδές στο Παρίσι στα σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα. Από το 1991 ήταν εκλεγμένο μέλος Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στη ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ διδάσκοντας το μάθημα της Μουσικής. Παρουσίασε πολλές φορές μουσικά προγράμματα σε διεθνή συνέδρια. Τον Απρίλιο του 2017 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του «Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών» για την απαράμιλλη προσφορά της στην σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία.

Για 48 ολόκληρα χρόνια συνδέθηκε στενά με το Ωδείο Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου, αφού υπήρξε αρχικά μαθήτρια, έπειτα καθηγήτρια ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε με θέρμη και αυταπάρνηση ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου. Ο οραματισμός της για μια νέα πορεία για το Ωδείο μας ήταν πολυσχιδής και έφερε άμεσα αποτελέσματα από την αρχή κιόλας της θητείας της. Δημιούργησε νέα τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής με μεγάλη ανταπόκριση, μέσα στα οποία το φυτώριο των μαθητών θα μάθαινε από πολύ μικρη ηλικία να αγαπά και να ζει με τη μουσική. Παράλληλα άνοιξε νέους ορίζοντες καλώντας καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας να πραγματοποιήσουν σεμιναριακά μαθήματα στους σπουδαστές του Ωδείου, ενώ με δική της πρωτοβουλία ανασυστάθηκε και η Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς. Σχεδίαζε επίσης την ενεργή συμμετοχή του Ωδείου στα πολιστιστικά δρώμενα του Πειραιά με φιλόδοξες και πρωτοποριακές προτάσεις δράσεων.

Θα την θυμόμαστε πάντα με αγάπη και αίσθημα βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης στο έργο που προσέφερε στο Ωδείο Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου και θα μείνουμε πιστοί στο όραμά της.

Αφήστε μια απάντηση