Καθηγητές Ωδείου Πειραιώς

H Άρτεμις Γρίβα γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στον Πειραϊκό Σύνδεσμο-Ωδείο Πειραιώς από όπου και πήρε το δίπλωμα του πιάνου (τάξη  κ.Θ. Μοίρα) με βαθμό δίπλωματος: «Άριστα παμψηφεί και δεύτερο βραβείο παμψηφεί». Έχει επίσης πτυχίο αρμονίας και αντίστιξης.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου κοντά στους Α.Γαρουφαλλή, Ε.Brancart, Kon. & Jul. Gunev, Ν.Φυλακτό (τρίμηνο σεμινάριο με θέμα «Για την μουσική και τους μουσικούς» ), E. Xandjiev (διετής κύκλος σεμιναρίων γενικής μουσικής εκπαίδευσης). Έχει πραγματοποιήσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες με έργα για 4 χέρια, 2 πιάνα καθώς και εμφανίσεις μουσικής δωματίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έχει ασχοληθεί με την μουσικοκινητική αγωγή παρακολουθώντας τον μονοετή κύκλο σεμιναρίων στη σχολή Μωραϊτη με θέμα: «Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff και μουσική-ρυθμική-κινητική αγωγή Jaques Dalcroze». Έχει παρακολουθήσει διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες πάνω στα μουσικοπαιδαγωγικά. Έχει κάνει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Το 2019 παρακολούθησε την ετήσια επιμόρφωση στη Μουσική Παιδαγωγική του Πανεπιστημίου Αιγαίου την οποία και ολοκλήρωσε με επιτυχία. 

Διετέλεσε επί σειρά ετών συνοδός πιάνου στην χορωδία Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού υπό την διεύθυνση του κ.Αν.Καρμπόνε, στην χορωδία γυναικών Νήσων Αιγαίου και Κρήτης και στην παιδική χορωδία Δήμου Περάματος, με τις οποίες έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες και χορωδιακά φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Δίδαξε και διδάσκει πιάνο, θεωρητικά και μουσικοκινητική αγωγή στον Πειραϊκό Σύνδεσμο-Ωδείο Πειραιώς.

Με τη φροντίδα της το 2008 οργανώθηκε και λειτούργησε η παιδική & νεανική χορωδία του Πειραϊκού Συνδέσμου την οποία δίδαξε έως το 2019. Το 2022 η χορωδία επαναλειτουργεί και συνεχίζει την πορεία της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό
Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα ως την τάξη της δεξιοτεχνίας και
στο Πινδάρειο Ωδείο με τον Γιώργο Κερτσόπουλο, απ’ όπου πήρε
δίπλωμα σολίστ. Παράλληλα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον
Γιάννη Αυγερινό στο Εθνικό Ωδείο και τον Μουσικό Σύνδεσμο
Αθηνών – Γιάννης Αυγερινός αποκτώντας κατά σειρά Δίπλωμα
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Έχει δώσει ατομικά
ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στη Γερμανία, καθώς και στην ελληνική
ραδιοφωνία (Α’ και Γ’ πρόγραμμα). Μαθητές του χαίρουν
σημαντικής αναγνώρισης ως σολίστες και δάσκαλοι. Από το 2002
είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στη Μαδριγάλειο Μουσική Σχολή
Κορίνθου.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου και άρχισε να μαθαίνει μουσική στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. Σπούδασε κοντραμπάσο στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Αλέξανδρου Τζουμάνη από όπου και αποφοίτησε με δίπλωμα κοντραμπάσου με βαθμό άριστα παμψηφεί.

Έχει αποκτήσει επίσης τα πτυχία αρμονίας και αντίστιξης. Συνέχισε τις σπουδές του κάνοντας μαθήματα με διακεκριμένους μουσικούς όπως Jeff Bradetich (Texas University), Gottfrid Engels (Düsseldorf Symphony and University of Music, Cologne), Petya Bagovska (Sofia music Akademy), Rinat Ibragimov (London Symphony Orchestra London college of music), Αναστάσιος Κάζαγλης, Γεώργιος Χατζηνίκος.

Το έτος 2019-2020 παρακολούθησε με επιτυχία το πρόγραμμα επιμόρφωσης στην μουσική παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου Το 1998 έπαιξε στην ορχήστρα νέων και στα σύνολα μουσικής δωματίου της μουσικής θερινής ακαδημίας στο Pommersfelden της Γερμανίας με μουσικούς από όλο τον κόσμο και το 2008 έλαβε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοντραμπάσου «Johann Matthias Sperger».

Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων (1999-2002), την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (2004-2010), την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή στo εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία”. Είναι ιδρυτικό μέλος του τρίο εγχόρδων Διαπασών με το οποίο έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες. Έχει διδάξει ως ωρομίσθιος καθηγητής στα μουσικά σχολεία Ιλίου, Πειραιά και Αθηνών, και από το 2022 έχει αναλάβει την διδασκαλία κοντραμπάσου στο Ωδείο Πειραιώς (Πειραϊκού συνδέσμου). Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει συνεργασίες με γνωστούς Έλληνες συνθέτες έχοντας ερμηνεύσει και ηχογραφήσει έργα για σόλο κοντραμπάσο σε πρώτη εκτέλεση και έχει λάβει μέρος σε πλήθος συναυλιών, τόσο ατομικές όσο και σαν μέλος συνόλων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αποτελεί σταθερό μέλος της Ορχήστρας και Μαντολινάτας Ελλάδος και της ορχήστρας νυκτών εγχόρδων mandolinARTE. Από το 2017 είναι μόνιμο μέλος της Ορχήστρας Φιλαρμόνια Αθηνών στην θέση του Β Κορυφαίου. Συνεργάζεται επίσης από το 2021 με την Ευρωπαϊκή Καμεράτα (Camerata Europaea) To σχολικό έτος 2022-2023 δίδαξε σαν αναπληρωτής καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελειόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, απ’ όπου αποφοίτησε στην τάξη της Θ. Μοίρα με Δίπλωμα και Ά Βραβείο Παμψηφεί.

Παρακολούθησε μαθήματα master class πιάνου επί σειρά ετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ενεργό μέλος, κοντά σε καταξιωμένους: Arbo Valma (Κολωνία), Bernard Ringeissen (Ecole Normale), Constantine and Julie Ganev, Άρη Γαρουφαλλή κ.α. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με τετραετή φοίτηση στο Ωδείο Αθηνών (τάξη Α. Γαρουφαλλή)

Έχει στο ενεργητικό της μεγάλο αριθμό συναυλιών, τόσο ρεσιτάλ, όσο και μουσικής δωματίου, σε μεγάλες αίθουσες και θέατρα ανά την Ελλάδα.  Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς λυρικούς καλλιτέχνες και σολίστ όλων των οργάνων.

Μαθητές της έχουν αποσπάσει βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου. Είναι μέλος της επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πάνου της Χ.Ο.Ν.  Διδάσκει στον Πειραϊκό Σύνδεσμο από το 1998.

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε πιάνο και θεωρητικά, ενώ στο Λονδίνο αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Kingston ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης για κινηματογράφο και τηλεόραση. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ολοκλήρωσε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας με τον Λουκά Καρυτινό στο Ωδείο Αθηνών έχοντας λάβει πλήρη υποτροφία για τα δυο τελευταία έτη σπουδών, ενώ έκανε σπουδές τελειοποίησης στην μουσική ακαδημία της Πράγας.

Από το 2011 που εργάζεται ως αρχιμουσικός, έχει διευθύνει στην Ελλάδα την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων. Στο εξωτερικό έχει διευθύνει στην Ουγγαρία την Συμφωνική MÁV της Βουδαπέστης, στην Τσεχία την Φιλαρμονική της Βόρειας Τσεχίας και την Συμφωνική του Karlovy Vary, ενώ στην Βουλγαρία έχει διευθύνει επανειλημμένα την Κρατική Όπερα της Stara Zagora, τελευταία στην παραγωγή “La Bohème” του G. Puccini.

Παράλληλα με την σταδιοδρομία της ως αρχιμουσικός, σήμερα είναι διευθύντρια του Ωδείου Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου

Γεννημένη στην Αθήνα, η Ρενέ Νικολάου είναι συνθέτης και καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών. Έχει βραβευτεί από την Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ με τον τίτλο «Δίπλωμα Αριστείας στη Σύνθεση».

Οι συνθέσεις της περιλαμβάνουν έργα για σόλο όργανα, χορωδιακή και συμφωνική μουσική, ηλεκτροακουστική μουσική καθώς και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από τις εκδόσεις Cambia κυκλαφορεί μία συλλογή με έργα για σόλο πιάνο και τσέλο-πιάνο με τίτλο «Συναισθησία».

Δισκογραφικά συμμετέχει στα CD: Gimel με το έργο της «Miriam» για άλτο φλάουτο, «La-ment for Theodore Antoniou») για σόλο φλάουτο και «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.1» από τη «Phasma Music Foundation».

Τον Νοέμβριο του 2019 παρουσιάζει το έργο INTO THE DEEP για άλτο σαξόφωνο – βιολί και πιάνο που συνέθεσε κατόπιν παραγγελίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το έργο «Ύρια – Σουΐτα για δύο κιθάρες», που συνέθεσε για το φεστιβάλ ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκα.

Η μουσική της έχει σύγχρονο μουσικό ιδίωμα με έντονα στοχαστικό πνεύμα.

O Χρήστος Σαλβάνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ξεκίνησε τα πρώτα του βήµατα στη Φιλαρµονική Εταιρία Κέρκυρας µε καθηγητή τον Ιωάννη Αργαλιά. Το 2000 ξεκινάει µαθήµατα κόρνου στο Ιόνιο Ωδείο Κέρκυρας µε καθηγητή τον Κωνσταντίνο Σίσκο και αργότερα πήρε το δίπλωµα του στο Διεθνές Ωδείο Αθήνων το 2010 µε Άριστα και Β’ βραβείο.

Έχει εµφανιστεί ως σολίστ µε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα πνευστών του Δήµου Αθηναίων. Έχει συµπράξει µε την Ορχήστρα του Δήµου Αθηναίων, την ορχήστρα σύγχρονης µουσικής της ΕΡΤ, την Καµεράτα, την Ελληνοτουρκική ορχήστρα, την ορχήστρα του Δήµου Κερκυραίων και την Φιλαρµονική Ορχήστρα της Μάλτας. Είναι µέλος του συνόλου KERAS HORN ENSEMBLE, του AERIS TRIO και του METALLON σύνολο χάλκινων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια µε τους Hector Mc Donald, Hermann Baumann, Simone Baroncini και Σπύρο Καίσαρη. Τις χρονιές 2015-2016 ήταν κορυφαίος Α’ στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ από το 2016 έως και σήµερα είναι κορυφαίος Α’ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα με τον Β. Καναρά (Πτυχίο και Δίπλωμα Κιθάρας, Διεθνές Ωδείο Αθήνας1997, 2000)και στο μαντολίνο μετέπειτα στην τάξη του Γ.Γουμενάκη . Είναι μέλος του κουιντέτου «Δ.Δούνης» και της Αθηναϊκής Μαντολινάτας «Ν.Λάβδας» με πολλές συναυλίες στο ενεργητικό του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό(Γαλλία,Ιταλία,Τουρκία) .

 Έχει συνεργαστεί ως μαντολινίστας με την ΚΟΑ σε έργα Mahler,Gershwin, με την ΕΛΣ στην όπερα «Η Κρητικοπούλα» του Σαμάρα και στο «Άξιον Εστί» και «Πνευματικό Εμβατήριο»  του Μ.Θεοδωράκη  και με τις ορχήστρες των Χρωμάτων, της ΕΡΤ,και την Καμεράτα σε έργα Ελλήνων συνθετών και σε κινηματογραφική μουσική..Υπήρξε για χρόνια καθηγητής μαντολίνου και κλασσικής κιθάρας στα Μουσικά Σχολεία και σε ωδεία της Αττικής.Διδάσκει μαντολίνο και κλασική κιθάρα στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας και στο Ωδείο του Πειραικού Συνδέσμου και μαντολίνο στο Ωδείο Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Αθηνών μελετώντας κλασσικό τραγούδι με την Κική Μορφονιού. Αποφοίτησε από την τάξη μονωδίας πραγματοποιώντας το δίπλωμα της, με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση Παμψηφεί. Παράλληλα σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμπλήρωσε τις σπουδές  στο λυρικό τραγούδι παρακολουθώντας  μαθήματα στο Μιλάνο με τον διακεκριμένο βαρύτονο Roberto Coviello και στo Salzburg με την διεθνούς φήμης σοπράνο Barbara Bonney.

Σημαντικοί έλληνες τραγουδιστές και δάσκαλοι όπως Φ.Βουτσίνος, Β.Γκαβάκου, Κ.Πασχάλης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην φωνητική και σκηνική της εξέλιξη στον τομέα της όπερας αλλά και της οπερέττας .

H συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, περιλαμβάνει πρωταγωνιστικους  ρόλους ρεπερτορίου, στις παρακάτω όπερες και οπερέτες των

-W.A.MOZART COSI FAN TUTTE(Fiordilidgi)
-W.A.MOZART DON GIOVANNI (Zerlina)
-W.A.MOZART MAGIC FLUTE (Papagena)
-GEORGE BIZET CARMEN (Frasquita)
-NINO ROTA IL CAPELLO DI PAGLIA DI FIRENZE (La Modista)
-FRANZ LEHAR DIE LUSTIGE WITWE (Valentine)
-KURT WEIL THREE PENNY OPERA (Poly)
-COLE PORTER KISS ME KATE (Kate)
-G.ROSSINI LA GENERENTOLA (Clorinde)
-Ν.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Βέρα)
-Ν.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Χριστίνα)
-Ν.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Λίλη)
-Θ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ (Βιβικα)

Τον ρόλο της Βιβικας στην οπερέτα ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ του Θ.Σακελλαρίδη ερμήνευσε επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γ.Πέτρου.

Επίσης με την ίδια ορχήστρα έχει συμμετάσχει στην όπερα Πυλάδης του Γιώργου Κουρουπου στο Φεστιβάλ Αθηνών,στο μιούζικαλ COMPANY του S.Sondheim στο Ηρώδειο,στο μιούζικαλ WEST SIDE STORY του L.Bernstein στο ρόλο της ANITA.Έχει ερμηνεύεσει τον ρόλο της ΗΛΕΚΤΡΑΣ  στην όπερα ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ του W.A.Mozart , με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Εχει συνεργαστεί με το Εθνικο Θεατρο.το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Δη.Πε.Θε Βόλου ερμηνεύοντας κύριους  ρόλους στα μιούζικαλ Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας  του Σαιξπηρ και Κατά φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου, του συνθέτη Δ.Παπαδημητρίου .

Εχει συμπράξει  ως σολίστ,με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,την Καμεράτα,την Συμφωνική Ορχήστρα της Ερτ και την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Παράλληλα έχει υπογράψει την πρώτη της δισκογραφική παρουσία,βασισμένη σε δικές της συνθέσεις με τον τίτλο ELENI,σε παραγωγή των DNA Lab.

Ο Νικόλας Χάλαρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1992. Αρχικά μαθήτευσε στο μουσικό σχολείο
Πειραιά και στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος
πτυχίου (τάξη Εριέττας Κωνσταντινίδου) και διπλώματος (τάξη Μενέλαου Τσικλίδη) πιάνου όπως
και ειδικού αρμονίας. Περαιτέρω, έχει πάρει μαθήματα jazz πιάνου και αρμονίας (Γιάννης
Παπαδόπουλος, Αντώνης Λαδόπουλος κ.α.). Ασχολείται ενεργά με τον τομέα της σύνθεσης και της
ενορχήστρωσης έχοντας γράψει πρωτότυπη μουσική, μεταξύ άλλων, για το θέατρο (Αν.
δραματική σχολή Π.Σ. – ‘’Βάκχες’’, Θέατρο Τζένη Καρέζη – “Αγώνας Νέγρου και Σκύλων” κ.α.) και
για φεστιβάλ (Μικρό Παρίσι των Αθηνών – Petite Paris d’ Athene).

Είναι ενεργό μέλος της Jazz μουσικής κοινότητας συμμετέχοντας σε πληθώρα μουσικών
συναυλιών σε διάφορους χώρους τόσο ως σολίστ όσο και με ποικίλα μουσικά σχήματα
(κουαρτέτο, κουιντέτο κτλ.), με τα οποία παρουσιάζει έργα του όπως και ένα ευρύ φάσμα από το
ρεπερτόριο της μοντέρνας μουσικής. Συμμετέχει επίσης ως πιανίστας στο Jazz σύνολο του
μεταπτυχιακού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών το οποίο πραγματοποιεί ανά διαστήματα
ζωντανές συναυλίες. Μερικοί από τους χώρους που έχει εμφανιστεί είναι: Δημοτικό Θέατρο
Πειραιά, αίθουσα “Βαρόνου Κίμωνος Ράλλη” του Πειραϊκού Συνδέσμου, σε διοργανώσεις του
τμήματος μουσικών σπουδών εκπα “Μουσικός Μάιος 2018, Ιούνιος 2019&2021, Σεπτέμβριος
2022″, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής, Εθνικό
Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Θέατρο “Τζένη Καρέζη”, Jazzét Café, Σπίτι art
bar, Afrikana Jazz Bar, κτήριο ‘’Κωστής Παλαμάς’’ εκπα κ.α.). Επιπλέον, είναι καθηγητής πιάνου
(κλασσικού / τζαζ / μοντέρνου) και θεωρητικών.